top of page

TARİHÇE

Çocukların hakları ve hak ihlalleri konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan festival, ilk kez 2010 yılında Bursa’da gerçekleştirildi. 9 yıl süresince çeşitli kurumlarla işbirliği içinde Eskişehir, Erzincan, Kayseri, Malatya, Mersin, Şanlıurfa illerinde, özel seçkiler ve gösterimlerle gezici festival olarak etkinliğini sürdürdü. 
Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği öncülüğünde yürütülen festival, 2020 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile uluslararası etkileşim sağlayan en önemli kültür- sanat etkinliklerinden biri olmaya devam ediyor.
Festivalde, 2018 yılından bu yana her yıl, jüri tarafından seçilen filmlere “En İyi Kısa Metrajlı Film” ve “En İyi Uzun Metrajlı Film” ödülleri verilmektedir. Ayrıca çocuklar tarafından izlenen ve en beğenilen filme verilen “En İyi Çocuk Filmi” ödülü ile çocukların film dünyasına yönelik görüşleri desteklenmektedir.
İlk kez 2019 yılında yapılan “Kıtaların Seçkisi” ile kıtaları temsilen seçilen filmler ve yönetmenlerinin çocuk haklarına ilişkin kişisel görüşlerini paylaştığı video mesajları izleyicilerle buluşturuldu. 
Kendi alanında özel bir film arşivine sahip olan festivalde, her yıl Ç.H.S.nin bir maddesi tema olarak ele alınıyor. Festival süresince film, sergi, atölye, panel ve söyleşilerle tüm Türkiye’de ve uluslararası alanlarda çocuk hakları, hak ihlalleri ve çözüm önerileri gündeme getiriliyor. 
Festivale bugüne dek 91 ülkeden 1418 film başvurusu yapıldı. 421 film ücretsiz olarak 36214 izleyici ile buluşturuldu. (34960 çocuk + 1254 yetişkin izleyici) Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle çocuklar tarafından 1256 fotoğraf ve 2140 resim dalında eser gönderildi. 417 çocuğun resim ve fotoğraf dalındaki eserleri sergilendi. 1004 kişinin panele katılımı sağlandı.
Yurtiçi ve yurtdışından festivale konuk olan yetişkinlerin yanı sıra, 67 ilden 833 çocuk festival konuğu olarak davet edildi. İlgi alanları doğrultusunda çocuk hakları, sinema, animasyon, senaryo, televizyonun sihirli dünyası, çocuk ve medya okuryazarlığı, fotoğraf, resim, karikatür, drama, yaratıcı müzik, akıl oyunları, tasarım odaklı düşünme ve içimizdeki ritim atölyelerine katıldı.
Çocuk Hakları konusunda sanatsal-kültürel üretimlerin yapılmasına ve gösterilmesine katkıda bulunmak amacını taşıyan festival her yıl daha da güçlenerek faaliyetlerini sürdürüyor.

bottom of page